خانه تکانی هامان سبز باد!

ساخت وبلاگ

روزنامه دنیای اقتصاد- شینا انصاری؛ در ایام خانه تکانی هستیم و همه ساله در این ایام مطابق یک سنت دیرینه خانواده ها بویژه خانم های خانه سعی در زدودن غبار آلودگی ها از لوازم و اسباب منزل دارند. بازار شست و شوی فرش، مبل، پرده و سایر وسایل و همچنین عرضه شوینده های متنوع و رنگارنگ نیز داغ است. گفته می شود در هفته های پایانی سال، مصرف آب در شهرهای بزرگ افزایش 10 الی 20 درصدی دارد. با توجه به محدودیت منابع آب و آلودگی هایی که مصرف بی رویه شوینده های شیمیایی بر محیط زیست ایجاد می کنند، لازم است خانه تکانی ما بیش از پیش با ملاحظه مسائل زیست محیطی بخصوص جلوگیری از هدررفت و اتلاف آب باشد. برای حرکت در مسیر سبز نمودن آیین «خانه تکانی» اقدامات مختلفی می توان انجام داد. یکی از مهمترین اقدامات می تواند جلوگیری از مصرف بی رویه آب برای شست و شو باشد، درک این واقعیت که کشور ما با کم بارشی انباشته و آثار خشکسالی روبه روست می بایست از جانب شهروندان موجب مشارکت فراگیر در مصرف بهینه آب در تمامی اوقات سال بخصوص اسفند ماه شود. از جمله کارهای متداول غیر محیط زیستی شست و شوی  فرش ها در منازل با «آب شرب» هست.

از دیگر اقدامات که می بایست در روزهای خانه تکانی مدنظر قرار گیرد؛ مدیریت صحیح پسماندها و دورریزهای سنواتی، تولید حداقلی پسماند با تفکیک از مبدا و توجه به جداسازی پسماندهای خطرناک نظیر باطری ها، پسماندهای دارویی، لامپ های فلورسنت شکسته و..... هست.

 موضوع مهم دیگر استفاده نامتعارف از شوینده ها در این روزهای پایانی فصل زمستان است. شوینده های شیمیایی پس از مصرف به همراه پسابها و فاضلاب ها به دریاچه ها یا رودخانه ها تخلیه شده و بواسطه ی تجمع کف روي آبهاي سطحی  و جلوگیري از عمل اکسیژن گیري آب می توانند تعادل اکوسیستم های آبی را برهم زنند و موجب مرگ و میر جانداران شوند. همچنین  این تمیزکننده ها می توانند با افزایش ورود «مواد شبه هورمونی» به آب‌های زیرزمینی باعث آلودگی آب های زیرزمینی گردند، این مشکل بخصوص در مناطقی که از آب‌های زیرزمینی برای تامین آب شرب استفاده می‌کنند بیشتر حائز اهمیت است. مسئله ی دیگر شوینده های مصنوعی «میکروبیدها» یا ریزپلاستیک هایی هست که با ابعاد بسیار ریز حتی قادرند از غشاهای تصفیه آب نیز بگذرند و ضمن آلودگی دریاها و رودخانه ها، با ورود در بافت آبزیان نهایتا در زنجیره غذایی ما ایجاد اشکال کنند. نکته ی مهم در مصرف شوینده ها که در وهله ی نخست عوارض تنفسی و پوستی برای کاربران آنها ایجاد می نماید، استفاده حداقلی از شوینده ها، کاربرد شوینده های طبیعی  و شوینده های سازگار با محیط زیست است . براي جلوگیري از آلودگیهاي روزافزون این پاك کننده ها، در حال حاضر در بسیاري از کشورها قوانین و مقررات سخت گیرانه ای برای ساخت، تولید و مصرف شوینده ها  اجرا می شود، ممنوعیت برخی از شوینده ها و تولید و عرضه پاک کننده های دوستدارمحیط زیست در این راستاست.

حال با نزدیکی به پایان یک سال دیگر ضروریست باور کنیم مشکلات و مسائل متعدد و فزاینده زیست محیطی که بطور مستقیم و غیر مستقیم سلامتِ زندگی ما و خانواده های ما را تهدید می کند می تواند با افزایش حس مسئولیت پذیری در قبال خانه ی بزرگتر ما «زمین» و تغییر یا اصلاح مسير بسياري از رفتارهاي پرخطر و آسیب رسان به محيط‌زيست کاهش می یابد. کافیست هریک از ما با گام هایی کوچک ولی محکم و پیوسته از خانه هایمان شروع کنیم. خانه تکانی سبز ما می تواند نوید بخش روزهایی سبزتر و تمرینی برای فعالیت های موثر محیطی زیستی در سال جدید باشد!

 

منبع:http://karajenvironment.blogfa.com/post/1119

وظیفه و مسئولیتی همگانی،...
ما را در سایت وظیفه و مسئولیتی همگانی، دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : nature9696 بازدید : 58 تاريخ : سه شنبه 21 تير 1401 ساعت: 13:19